[O1] Niedziałający przyciski klimatyzacji AC

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tonio87
    Classic
    • 2016
    • 2

Zamieszczone przez SS
    nie drąż, Filip nie pamięta
    Wszystko pamiętam, wczoraj prałem dopiero ciuchy i bałem się że krew przeciwnika nie zejdzie :P
  • daroi111
    Classic
    • 2013
    • 6

Podczas wymiany żarówki wyjąłem włącznik klimatyzacji i zamkniętego obiegu, po ponownym włożeniu, włącznik obiegu działa (zapala się lampa) i odskakuje, niestety włącznik klimy nie działa - nie odskakuje i nie zapala się lampka włącznika i co za tym idzie nie załącza klimy. Nie ukrywam jestem wściekły sam na siebie. Czy ktoś miał podobny problem, czy da się to jakoś naprawić??? Podejrzewam że będzie trzeba wyjąć cały panel sterujący nawiewem, jak się do tego zabrać? czy trzeba demontować cała deskę, a może da się jakoś go dołem wyjąć? PROSZĘ O POMOC

Komentarz

• pablokinah
      Rider
      • 2010
      • 574

A włączyłeś nawiew , albo nie trafiłeś ten przycisk AC na miejsce ?
      jakby co posiadam kabel vag

Komentarz

• daroi111
        Classic
        • 2013
        • 6

nie ma innej możliwości włożenia tego przycisku, wraz z przyciskiem jest plastik przezroczysty który wchodzi do wnętrza panelu. Przycisk AC nie ma blokady włączenia i wyłączenia, można go wciskać lecz powraca dalej na tę samą pozycję (wyłączenia)

Komentarz

• FishPL
          Rider
          • 2012
          • 296

Aż jutro sprawdzę ale jestem przekonany że moj przyciśk AC po wlączeniu klimy lekko się wciska, a po wyłączeniu wraca do swojej pozycji

Komentarz

• pablokinah
            Rider
            • 2010
            • 574

No tak powinien się lekko wcisnąć może pod spodem jest jakaś sprężynka kuleczka i zapadka i coś spadło ze swojego miejsca pewnie wygląda identycznie jak obieg zamknięty to wyciągnij i porównaj ( jak ustawisz nawiew na szybę to się nie da wcisnąć obiegu zamkniętego przynajmniej u mnie tak jest)
            jakby co posiadam kabel vag

Komentarz

• daroi111
              Classic
              • 2013
              • 6

Naprawiłem wiec opiszę w skrócie może się komuś to przyda
              Wziąłem się za rozkręcanie (ile się trzeba na odkręcać żeby wyjąć ten panel - masakra).
              Po odpięciu 2 wtyczek i 3 linek i wyjęciu owego panelu z pokrętłami zabrałem się za, rozłożenie go na części pierwsze: wyjęcie 3 pokręteł, 2 włączniki AC i Obiegu, zdemontowanie czarnej osłonki i odblasku (przezroczysty plastik) następnie wyjąłem plastikową część na 3 zatrzaskach (z jednej str wtyczka z 2 część pokrętła z żarówką i 2 najważniejsze przyciski). Dało się jeszcze to rozebrać została mi płytka i 2 czarne plastyczki (kształtem przypominały rolki magnetofonu które się obracały) na których były po 2 zatrzaski w które wchodził przycisk - cześć przezroczysta. U mnie jeden od strony AC był wyłamany. Zamieniłem stronami te 2 czarne plastyczki tak żeby włącznik klimy mi działał. Okazało się że nie tylko włącznik klimy działa ale i obieg też gdyż te czarne plastyczki miały tak jakby jeden dodatkowy zapasowy zatrzask i po przełożeniu idealnie wchodziły na miejsce owych przycisków. Uf trochę pokręcone ale inaczej tego nie potrafię opisać.
              Tak na marginesie ostatnio zaczął mi nierówno chodzić silniczek nawiewu (wiatraczek), wiec przy okazji jak i tak było wszystko poodkręcane, wyjąłem przeczyściłem i nasmarowałem, przyczyną nierównej pracy były kończące się szczotki. Pozdrawiam

Komentarz

• mel18
                Classic
                • 2013
                • 11

witam mam pytanie co musiałeś rozebrać, aby dobrać się do panelu??

Komentarz

Pracuję...